top of page

“Dünyanın sayılı performans mekânlarından” / Milliyet

İstanbul kültür sanat hayatı için büyük öneme haiz AKM, 2008’de kapanmıştı. 2019’da temelleri atılan AKM, 13 yıl aranın ardından açılıyor.



Harun Karaburç - Yeni AKM’nin akustik çözümlerini, ses-ışık, sahne mühendisliği ve performans mekânlarının kültürel mimari tasarımlarını yapan Desmus Kurucu Ortağı George Andreou ile hem kültürel mimarlığı hem de yeni AKM’nin detaylarını konuştuk.

“Kültürel mimari tasarımcılığı” nedir?

Harika bir mekânda, düzgün hizmet veremiyorsanız o mekânın oraya gelen ziyaretçiler için ne kadar güzel olduğunun bir anlamı olmaz ya da dünyaca ünlü bir gösteriyi, doğru planlanmamış bir akustik düzende izleyiciye beğendirmeniz söz konusu değildir. Ne yapacağınızı iyi anlamak, bunu nasıl yapacağınızı iyi bilmek ve sonuç olarak da buna göre tasarlamak zorundasınız. Bir kültür sanat mekânı tasarlayacaksanız işletme yönetimi ihtiyaçlarını, sahne arkası ve sahne operasyonunun fonksiyonel ihtiyaçlarını, tüm misafir deneyimlerini bilerek ona göre bir uzmanlık geliştirmelisiniz. Dolayısıyla mimari tasarımdan, tüm ekipmanlara, akustiğinden ses ve aydınlatmasına, personelinden işletme modeline kadar aklınıza gelecek her şey kültürel mimarlığı kapsıyor.


Kültür mekânları sizce nasıl tasarlanmalı?

Kültür ve sanatın yaşadığı alanlar kentlerin nefes aldığı, yeni bakış açıları kazandığı, farklı hayatlara ya da dönemlere, çeşitli sanat türleriyle birlikte pencere açtığı mekânlardır. Yani toplumsal gelişim ve geleceğe ışık tutmak için kilit rol oynarlar. Tarihsel süreçlere tanıklık eder, şehirlerin dönüşümlerini yaşarlar. Bu yüzden bir kültür sanat yapısını tasarlarken onun “sürdürülebilir” olması da önemlidir. Bir mekânın sahnesinden, seyirci koltuk düzenine, iklimlendirmesine kadar özen gösterilmesi ve planlanması gereken bir çok farklı dinamikler oluyor. Pek çoğumuz için ‘önemsiz’ ya da ‘lüks’ gibi görünen detaylar, o binanın uzun yıllar fonksiyonel şekilde yaşayabilmesini, sanatsevere ev sahipliği yapabilmesini sağlıyor.

AKM’nin tüm performans alanlarının yeniden canlanmasında neleri öncülediniz?

AKM projesinde dört yıldan fazla bir süredir çalışıyoruz. Ana mimarı Tabanlıoğlu Mimarlık. Onlarla birlikte kültürel mimari tasarım danışmanlığı rolümüzle, orijinal bina projesini çok değiştirmeden, daha iyi ve yeni bir AKM hedefiyle çalıştık. Tüm çalışmalarımızda öncelikli hedefimiz AKM’deki performans alanlarının günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilecek, sanatçı ve tüm sahne operasyonları ile misafir deneyimini en üst seviyeye çıkarabilecek çözümler üretmesiydi. Özellikle akustik çözümler tasarımı, ses ve ışık altyapısı, sahne mühendisliği gibi konularda dünyadaki sayılı performans mekânları arasında yer alacağımız bir tasarım gerçekleştirdik.

Comentarios


bottom of page